I díky vrchlabským evangelíkům si město připomíná Viktora Kuglera

Byla to iniciativa našeho drážďanského přítele, bratra faráře Ericha Busseho a spolku SEM Přátelé Herlíkovic, především bratra Jana Kirschnera ze sboru v České Lípě a naší presbyterky Hany Jüptnerové, která vedla k tomu, že od 14. září má na svém rodném domě ve Vrchlabí pamětní tabuli Viktor Kugler (* 6. 6. 1900) – jedna z hlavních postav deníku třináctileté židovské dívky, která se ukrývala s dalšími sedmi lidmi židovské víry v tajném bytě na amsterdamské ulici Prinsengracht – její jméno bylo Anne Franková.

„Možná proto, že byl sudetský Němec, možná proto, že se do předlistopadových školních osnov takoví hrdinové nehodili, každopádně o tom, že z našeho kraje pochází jeden ze Spravedlivých mezi národy, nás ve školách neučili. Splácíme dluh. Pozdě, ale přece,“ řekl při odhalení tabule náš místokurátor a náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar, který se, spolu s bratrem Jiřím Loudou (sbor Jilemnice, KS Valteřice, historik Krkonošského muzea ve Vrchlabí) a Vladimírem Jindrou, ředitelem vrchlabského KD Střelnice, úkolu Viktora Kuglera ve Vrchlabí připomenout ujal.

Součástí připomínek Viktora Kuglera ve Vrchlabí bylo červnové představení „Hlas Anny Frankové“ v podání souboru Spitfire Company ve vrchlabském Kulturním domě Střelnice a také stále ještě probíhající výstava v Krkonošském muzeu (do 30. 9., www.krnap.cz/kalendar-akci/1130) „Nechte mě být, jaká jsem“.

Viktor Kugler žil ve Vrchlabí do svých deseti let, než se s matkou a otčímem přestěhovali do Porůří. Pak se sem ještě vrátil na dva roky středoškolského studia. Od roku 1920 žil a pracoval v Nizozemí – nejprve v Utrechtu a v Hilversumu, od roku 1933 pak jako výkonný ředitel firmy Opekta, patřící Otto Frankovi, Anninu otci. V květnu 1940 nacistické Německo okupuje i do té doby svobodné Nizozemí a v roce 1941 tu začínají platit protižidovské norimberské zákony. Židům je zakázáno také podnikat a tak je i Otto Frank nucen se zbavit Opekty a majetek firmy přepisuje na své kolegy. Viktor Kugler se tak stává ředitelem nové firmy Gies & Co.

Ale ani to zakrátko nestačilo a rodina Frankových, spolu s další rodinou židovského společníka Frankovy firmy Hermanna van Pelse, se musí 6. července 1942 začít ukrývat (o něco později se k nim přidává ještě lékař Fritz Pfeffer). Viktor Kugler, spolu s kolegy Johannesem Kleimannem, Miep Giesovou a Bep Voskuijlovou vymysleli důmyslný úkryt v zadním traktu sídla firmy na amsterdamském Prinsengrachtu. Viktor Kugler je jednou z vůdčích postav této skupiny pomocníků. I přes značnou opatrnost byl 4. srpna 1944 úkryt prozrazen. Dosud se neví, kdo úkryt prozradil.

Všichni ukrývaní Židé odtransportováni do koncentračních táborů. Uvězněni byli také Viktor Kugler a Johannes Kleimann. Kugler sám se musel později osm měsíců ukrývat poté, co se mu podařilo při náletu utéct z pracovního tábora. Ze všech ukrývaných se konce války dožil pouze Otto Frank. Jeho žena Edith zemřela v koncentračním táboře Osvětim – Březinka 6. ledna 1945. V únoru 1945 umírá na tyfus v koncentračním táboře Bergen-Belsen nejprve starší dcera Margot, o pár dní později také mladší Anne. Život Hermanna van Pelse končí v plynových komorách Osvětimi v září 1944. Jeho žena Auguste umírá v první polovině dubna 1945 v Terezíně a jejich devatenáctiletý syn Peter 10. května (!) 1945 v Mauthausenu. Fritz Pfeffer zemřel 20. prosince 1944 v táboře Neuengamme. Annin deník poprvé vychází knižně v holandštině 25. června 1947.

V roce 1973 dostává Viktor Kugler, spolu s ostatními pomocníky – Johannesem Kleimannem, Miep Giesovou a jejím manželem Janem a Bep Voskuijlovou (později van Wijkovou) – titul Spravedlivý mezi národy od izraelského výboru Jad vašem. Kuglera za jeho čin ocenila také kanadská Anti Defamation League. Stižen Alzheimerovou chorobou umírá Viktor Kugler 14. prosince 1981 v kanadském Torontu.

Článek o životě Viktora Kuglera a jeho podílu na příběhu Anne Frankové vyjde v časopise Krkonoše – Jizerské hory č. 10/2017. A pro číslo 11/2017 se připravuje rozhovor s Gertjanem Broekem z Anne Frank House.

Podívejte se na filmy o Anne Frank:
Deník Anne Frank (USA/ČR, 2001)
Poslední dny Anny Frankové – dokument National Geographic

Přečtěte si knihu:
Anne Franková – komiksový životopis
Deník Anne Frankové
M. Heyl, V. Dudková: Anne Franková

Comments are closed.