Spolu jo! Česko-německý pobyt a řemeslný workcamp v Herlíkovicích!

Spolek SEM Přátelé Herlíkovic pořádá další ročník tradičního česko-německého pobytu ve spolupráci s ASF-Servitus (německá organizace vysílající dobrovolníky do ČR a dalších zemí) od 24. do 30. června.

Účastníci budou ubytováni ve středisku Horský domov Herlíkovice. Seminář je plánován pro 20 – 25 osob (15 bude z Německa). Příspěvek na celý pobyt s plnou penzí je 1000,- Kč.

Komunikovat budeme česky, německy i anglicky. Společné programy budou tlumočeny. Jazyková znalost není podmínkou účasti.

Koncepce semináře je založena na setkání a konfrontaci odlišných skupin účastníků: na jedné straně německých dobrovolníků ASF, kteří se rozhodli pouze za úhradu nákladů a kapesné strávit rok v České republice – pro ně často neznámé zemi východní Evropy – a českých frekventantů středních a učňovských škol na straně druhé. Zváni jsou i vysokoškoláci či starší generace účastníků z obou zemí. Kombinace manuálního workcampu a semináře se zajímavými hosty bude kombinovat obě hlavní linie uvedené v tématu roku Česko-německého fondu budoucnosti, který náš seminář podpořil. Tedy první linie: „Budeme společně mluvit! „ – (tematické semináře s hosty) i druhou: „Jdeme do toho s vámi“ (společná práce na objektu který může v budoucnu sloužit jako „mládežnická chalupa“ – cenově nenáročný hostel pro mladé lidi).

Účastnící pobytu se setkají s odborníky na problematiku překonávání dělících hranic ve společnosti (např. v médiích a sociálních sítích), seznámí se se základy mediální gramotnosti a otvírání diskuze s lidmi, kteří mají jiné zdroje informací (např. fake news). Mediální problematika a sociální sítě budou hlavním tématem, které může zaujmout mladé lidi v oblasti, která je jim blízká (zkušený lektor Vojtěch Berger).
Cílem dalšího seminárního tématu (lektoři Žalský, Šancová) bude vyvolat mezi mladými lidmi z regionu i u německé mládeže diskuzi o minulosti pohraničí, válečných událostech, o vztahu k sudetským Němcům – příslušníkům jiné generace, i k současnému Německu. Jiný lektor (Jonáš Němec) představí fungující sociální projekt na jihu Čech (statek Vlčkovice – který může být inspirativní pro budoucí využití objektu, na kterém budeme pracovat). Výstupem z workcampu bude seznámení se s řemesly, které kdysi dobře ovládali místní obyvatelé – sudetští Němci, a pokročení v opravách objektu, který bude v budoucnu k dispozici i k ubytování a rekreaci nízkopříjmových skupin.

Celý týdenní seminář v sobotu 29.6. doplní po společném výletu do hor zajímavé divadlo pracující s neherci, kteří prožili životní trauma, rozdělení a snaží se svoji zkušenost i jako vlastní terapii představit dramatickou formou. V rámci projektu DIVADLO UTLAČOVANÝCH aneb ne-divadlo, které hrají ne-herci pro ne-diváky je domluveno představení: Odchodem to nekončí. Jedná se o příběh mladé týrané ženy ve finanční tísni a exekuci, kterou si sama nezpůsobila. Představení vzniklo ve spolupráci s klientkami a zaměstnankyněmi Centra Acorus, které se zabývá pomocí osobám ohroženým domácím násilím. Koordinátory projektu jsou Dana Moree a Líza Urbanová.
V neděli pak bude pro zájemce možnost návštěvy česko-německé pouti k výročí  krásného secesního kostela s účastí různorodých skupin. Ráno se v tomto kostele budou konat evangelické bohoslužby. Pobyt končí společným obědem.

Lektoři
Mirek Kycelt – odborný tesař působící dlouhodobě při opravách zejména roubených objektu v česko-německém pohraničí od Liberce až po Orlické hory
Dirk Schulze – odborný truhlář z Berlína, potomek německých obyvatel Krkonoš, člen Heitmatkreis Hohenelbe
Jan Kirschner, stavební inženýr – specialista na dřevostavby, lektor pro provádění hliněných omítek a koordinátor workcampu
Jan a Marie Jüptnerovi – stavební praktici, práce se dřevem a hliněnou omítkou
Jiří Holec – stavitel komínů z Křižlic
Lucie Šancová – organizátorka spolkového života v památkově chráněné obci Merlbortice v Českém Středohoří. Spolek se zaměřuje na obnovu objektů zdejší venkovské památkové zony a kulturního rozvoje obce. Má základní znalost řady tradičních řemesel.
Vojtěch Berger – člen redakce portálu Hlidacipes.org a dlouholetý redaktor zahraniční redakce Českého rozhlasu. Působil jako zahraniční zpravodaj na Slovensku a v Rakousku.
Pavel Žalský – učitel dějepisu, místní – i skautský – aktivista, jeden z hybatelů Vrchlabské kavárny a občansko-politického dění ve Vrchlabí. Jeho tématem je Vysídlení Němců a jejich současné snahy o překonávání vzájemných hranic. Připravuje také promítání filmu – Generace N: Deutschböhme
Jonáš Němec – pracoval jako koordinátor dobrovolníků obecně prospěšné společnosti Statek Vlčkovice . Statek poskytuje služby rodinám z Voticka v nepříznivé sociální situaci, pořádá kulturní aktivity a dobrovolnické programy. Jeho téma zní: Jak může spolek pomoci překonávat hranice ve společnosti.
Pavlína Buzková – zaměstnankyně Ministerstva zahraničních věcí – beseda o situaci v zemích na Blízkém východě (navštívila Irák, Írán a studovala v Izraeli).

Comments are closed.