Z totality do totality: V putovní výstavě Paměti národa nechybí ani Hana Jüptnerová

Nová putovní výstava ✌️ Paměti národa  „Z totality do totality“ představuje sedm príběhů lidí z našeho kraje, kterých se totalitní komunistický režim dotkl. Dva z nich se narodili ve Vrchlabí – reprezentant v lyžování a na konci první dekády 21. století starosta Špindlerova Mlýna Bohumír Zeman a členka a presbyterka našeho sboru Hana Jüptnerová (1952 – 2019). Výstava je aktuálně k vidění na vrchlabském Náměstí T. G. Masaryka do 24. června.

 

Z textu Paměti národa k výstavě: V květnu roku 1945 v Evropě skončila druhá světová válka, největší a nejničivější válečný konflikt v dějinách lidstva. Zahynulo v ní více než 60 milionů lidí, z toho téměř 400 tisíc občanů Československa.

Nadšení z ukončení válečného konfliktu vystřídaly u mnoha lidí pocity strachu z dalšího vývoje republiky. Navzdory tomu, že Rudá armáda při našem osvobozování utrpěla velké ztráty na lidských životech, není možné zapomenout, že na území střední a východní Evropy nepřišli rudoarmějci pouze s úmyslem osvobozovat, ale také dobývat.

Nová totalita se připravovala už v průběhu války. Sověti s tichým souhlasem Edvarda Beneše plánovali posun sféry svého vlivu na západ od SSSR. Komunisté v protektorátu po paktu Ribbentrop-Molotov rychle otočili a např. kromě podpory výsadkářů vyslaných moskevským komunistickým exilem se pod vedením Kremlu připravovali na postupné převzetí moci v Československu.

Partyzánské jednotky organizované NKVD už v průběhu války zajišťovaly politickou agitaci ve prospěch sovětských velmocenských plánů a iniciovaly vznik národních výborů. Oddíly SMERŠ krátce po osvobození zatýkalyčs. občany z řad bývalé ruské emigrace a zavlékaly je do SSSR, kde tito lidé následně končili v sovětských koncentračních táborech systému gulag. Současně Sověti neunesli fakt, že se nekomunistický domácí odboj ujal ke konci války iniciativy a nejen ve východních Čechách, ale i jinde předstihl při osvobozování a vyjednávání s Němci Rudou armádu.

V roce 1946 českoslovenští komunisté vyhráli poslední svobodné volby na více než 40 let. Od té doby do únorového puče, jehož dozvuky byly spojeny s přijetím nové ústavy, abdikací a smrtí Edvarda Beneše v září 1948, se československá společnost nacházela v začínající totalitě ukryté pod falešnou maskou demokracie. Už v té době se připravovala půda pro totální komunistický převrat.

Únor 1948 dovršil mnohaleté snahy československých komunistů a nová totalita sovětského typu se začala naplno projevovat. A svými diktátorskými postupy připomínala mnohdy tu nacistickou. Komunisté si začali vyřizovat účty s politiky a představiteli inteligence první republiky. Zinscenovali politické procesy s nekomunistickými hrdiny odboje z konce války a válečnými veterány, kteří bojovali na západní frontě. Zasazovali klíny do společnosti a stavěli skupiny obyvatel proti sobě.

Tato výstava má tedy jasný cíl. Představit veřejnosti autentické příběhy lidí ze sedmi měst Královéhradeckého kraje a upozornit na to, jak se oba totalitní režimy dotýkaly obyčejných lidí.

Výstava vznikla s podporou Královéhradeckého kraje a Města Vrchlabí, v případě Hanky Jüptnerové s Pamětí národa spolupracovala také Správa KRNAP a náš sbor.

Comments are closed.