Bratrská lípa v Kunvaldu finalistkou ankety Strom roku 2022! Hlasujte!

Nadace Partnerství zařadila Bratrskou lípu v Kunvaldu mezi 12 finalistů ankety Strom roku 2022. I vy můžete přispět svým hlasem ke zvýšení jejích šancí na tento prestižní titul a kunvaldským k podpoře na její odborné arboristické ošetření!

Na webu www.stromroku.cz jsou ode dneška do 11. září 2022 zveřejněny profily jednotlivých stromů ve finále ankety. U každého profilu stromu naleznete tlačítko „hlasovat“ – pro výběr stromu kliknete na toto tlačítko.
Budete si moci vybrat ze dvou způsobů hlasování:
– DMS (dárcovská SMS) – číslo 87 777 – zpráva pro naši lípu ve tvaru: DMS STROM4
– Online – vyberete částku a kliknete na tlačítko „hlasovat“, budete přesměrováno na platební bránu a tam hlasování dokončíte.

Hlasování je zpoplatněno a výtěžek bude použit na výsadu stromů nebo na péči o stromy – cena jedné DMS je 30 Kč, při online hlasování je minimální částka rovněž 30 Kč.

Podle legendy Čeští bratři, vyhnaní pro víru ze své země, při odchodu do ciziny zasadili tři usychající větvičky lípy (v roce 1547 nebo 1548). Z nich pak vyrostla krásná kunvaldská Bratrská lípa. Přežila vichřici v roce 1930 (o níž víme) a všechny předešlé i další. Je tu s námi stále přes všechna ta staletí. Stál u ní i Alois Jirásek s T. G. Masarykem, když ve zdejším kraji pátrali po stopách Jednoty bratrské, založené právě v Kunvaldu roku 1457.

Jednota bratrská žila nejen křesťanskou vírou navazující na českou a světovou reformaci, ale zakládala si také na vzdělanosti a šířila ji ve všech misiích po celém světě. Jejím kazatelem a biskupem byl také J. A. Komenský, od jehož narození letos uplynulo 430 let. Kolem této lípy kráčely dějiny.

Je to obdivuhodný strom, který pro nás symbolizuje víru, naději a lásku! Podpořte ho, prosím, také svým hlasem. Děkujeme!

 

Comments are closed.