Velikonoční dopis 2020

Velikonoční dopis 2020

Českobratrského evangelického sboru ve Vrchlabí

Hostina agapé, nástěnná malba v katakombách Santa Domitilla v Římě

 

„Bratři a sestry moje, když se scházíte k jídlu,
čekejte jedni na druhé.“ (1. Kor 11,33)

           

Milé sestry, milí bratři, milí přátelé,

zdravím Vás o letošních Velikonocích. K Velikonocům neodmyslitelně patří společné stolování. Proto Vám chci napsat pár slov o společném jídle. Společné jídlo je jedna z těch věcí, která nám je v posledních týdnech – s výjimkou rodinného stolu – odejmuta. Přesto o Velikonocích nejíme sami.

U společného stolu dochází k důležitým setkáním. Bez roušky a bezpečné vzdálenosti. Člověk může na chvilku vypnout od shonu dne, povídat si s přáteli a rodinou nebo třeba i s náhodným strávníkem u posled ního stolu, který v restauraci zbyl. Možná to máte také tak, že před prvními sousty nemáte na žádné řeči ani pomyšlení, ale jak se žaludek postupně plní, roste chuť k rozhovoru. Nakonec vás k židli poutá nejen spořádaný talíř, ale také přátelsky rozběhnutá konverzace.

Za běžných okolností by na poslední stránce tohoto dopisu byl přehled bohoslužeb, k nimž se ve velikonočním týdnu sejdeme. Začínal by zeleným čtvrtkem. Ten připomíná poslední večeři Ježíše s jeho učedníky. Měl jsem v plánu, že zeleno-čtvrteční setkání pojmeme jako čtení pašijí kolem společného stolu, který zároveň bude stolem pro společnou večeři. Bolest Velkého pátku a prázdnota Bílé soboty svírají břicho, a proto v nich tradice naopak jídlo omezuje, či úplně odkládá. O to prudší je radostný výbuch neděle vzkříšení. Ježíš Kristus vstává z mrtvých. Všechna omezení padají. Lidé se sbíhají a oslavují – také kolem slavnostních tabulí. Ve všech kostelích se věřící shromažďují u Večeře páně. Společně zpívají „smrt již nemá práva, vítěz tys a král“ na znamení toho, že i poslední omezení padlo. Těm dočasným omezením času a prostoru navzdory se spojují s celou církví „obecnou“, tedy se všemi lidmi, kteří kdykoli a kdekoli svoji víru vkládají v Ježíše Krista. Toho, který za sebou nechal omezení hrobu. Pro něj neexistuje stůl, ke kterému by se někdo už nevešel.

My přitom celý letošní velikonoční týden prožíváme právě s omezeními, která jsme doposavad nikdy nezakusili. Snad si proto tento Velký pátek můžeme o to víc dovolit popustit uzdu smutku, zoufalství a frustraci ze všech těch omezení, která nám náš život a smrt skýtají. Rozhodně si ale nenechme vzít radost z neděle, která všechny ty okovy boří. Ano, budeme ji slavit uprostřed omezení a mimo kostel. Budeme přitom ale vědět, že všechna tato omezení mají jen dočasnou platnost.

Když se zvedáme z kostelních lavic a scházíme se do kruhu Večeře páně, vyznáváme, že se přitom spojujeme nejen s těmi, kdo stojí kolem nás, ale se všemi, kdo kdy k církvi patřili. Při každé Večeři páně tedy překračujeme omezení, která se přitom zdají být zabetonována v řádu vesmíru. Proč bychom s tím měli přestat právě o letošních Velikonocích?! Církev je společenství i s těmi, které zrovna nevidíme. To je poklad, který letos objevujeme zvláště silně. Sejdeme se s ní, a tak i spolu ke společnému jídlu i letos. I když trochu jinak.

Křesťané prvních století se společně scházeli ke společným tzv. agapé hostinám lásky. Agapé znamená řecky láska. Hostiny agapé ztělesňovaly společenství první církve, touhu po sdílení i ohled na ty, kterým se jinak jídla nedostávalo. Při agapách se mohli všichni najíst do sytosti. Něco takového jsme ostatně zažili při posledních společných bohoslužbách i u nás v kostele. Byly rodinné. Po nich jsme měli společný oběd. Mnoho z Vás navařilo, stoly se prohýbaly a bylo veselo. Zase se takto sejdeme! K bohoslužbám i ke stolu!

K agapám mladé církve patřila i Večeře páně, sdílený chléb a víno. Tradici pití vína a chleba na výraz společenství církve s jejím Pánem založil o velikonocích Ježíš Kristus. Můžeme se těšit, že k Večeři páně se sejdeme při prvních bohoslužbách po karanténě.

Navrhuji, abychom letos na Velikonoční neděli každý doma slavili agapé, hostinu lásky. Skrze ni si připomeneme, že všem dočasným omezením navzdory patříme do velkého společenství církve. Spojíme se takto s těmi, s nimiž jsme zvyklí stávat u Večeře páně v našem kostele i s celou církví.

Domácí hostina agapé

Následující postup je můj návrh. Detaily provedení nechám na Vás. Připravte si slavnostní oběd, k němu také chleba a víno. Mnozí z Vás si v posledních nedělích asi našli nějakou formu, jak doma slavíte bohoslužby. Někteří se po svém připojujete k těm, které rozesíláme. Jiní si pouštíte bohoslužby, či zamyšlení z radia, televize nebo internetu. Možná máte vlastní způsob ztišení, nebo třeba také žádný. Uspořádejte si tedy bohoslužby, nebo ztišení, jak je Vám milo.

Zasedněte k obědu. U jídelního stolu nechte jednu židli volnou na znamení toho, že jsou u slavnosti vítáni i další. Můžete zahájit písní, třeba první slokou Hory, doly, stráně. Pokračujte níže uvedenou modlitbou, kterou se spolu s Vámi budou modlit u svých stolů i další bratři a sestry z našeho sboru. Můžete k ní připojit vlastní modlitbu a vzpomenout v ní na své blízké. Zakončete modlitbou Otče náš. Ulomte kus chleba a podělte se o něj s tím, kdo sedí vedle Vás. Popřípadě si přitom vzpomeňte na někoho blízkého. Můžete mu i zatelefonovat, anebo mně. Potom pozdvihněte sklenice s vínem a napijte se. Poděkujte za ty dary a zakončete slovy: „Tvůj pokoj, ať je s námi a se všemi. Amen.“

Dejte se do jídla! S radostí! Společné stolování přece pozvedá na těle i na duchu! Máme co slavit: Vždyť všechna omezení jsou dočasná, protože Pán Ježíš Kristus vstal z mrtvých! Nejsme sami!

Michael Pfann, farář

Modlitba

Pane Ježíši Kriste,
radujeme se, protože jsi prolomil omezení smrti.
Děkujeme, že s tebou padají omezení života.
Prosíme, odpouštěj nám naši omezenost.

Radujeme se, protože s tebou přichází pokoj.
Děkujeme, že můžeme patřit do velkého společenství tvých lidí.
Prosíme, přinášej pokoj k nám domů i do celého světa.

Radujeme se, že jsi nás pozval k prostřenému stolu.
Děkujeme ti, za tvé dary.
Prosíme tě, prostírej stůl i těm, kteří mají málo.

Radujeme se, díky tobě roste naděje.
Radujeme se, díky tobě nejs
me nikdy sami.
Radujeme se, díky tobě jsme svobodní.
Vlastní modlitby, Otče náš…

 

 

Informace ze sboru
Písemné bohoslužby na Velký pátek a Boží hod najdete na našich internetových stránkách (či ve svých schránkách).

Přenosy bohoslužeb na ČT 2:
Zelený čtvrtek, 17.30, mše z římskokatolického kostela sv. Jakuba v Brně
Velký pátek, 10.00, bohoslužby z Farního sboru ČCE v Praze 10 Strašnicích
Bílá sobota, 20:30, římskokatolická velikonoční vigilie
Boží hod, 10:00, bohoslužby z kostela CČSH sv. Václava na Zderaze v Praze

Další bohoslužby, zamyšlení apod. najdete na: https://www.e-cirkev.cz/clanek/6621-Cirkev-doma/index.htm a https://www.e-cirkev.cz/clanek/6613-On-line-vysilani-bohosluzeb-Ceskobratrske-cirkve-evangelicke/index.htm

Pravidelná sborová setkání (mimo karanténu):
Bohoslužby v 9:00 ve Vrchlabí a první neděli v měsíci v 11:00 ve Strážném
Biblická hodina pro dospělé v úterý 15:30
Biblická hodina ve Speciální škole Diakonie ve středu 8:45
Biblická hodina pro děti ve čtvrtek v 14:15
Chystáme setkávání pro ‚střední generaci‘

Comments are closed.