Splněné poslední přání: Tabule upomíná na bývalé obyvatele Vrchlabska

O předposledním únorovém víkendu přibyla na budovu vrchlabského železničního nádraží nová informační tabule. V pětici jazyků dává kolemjdoucím a cestujícím vědět, kdy budova vznikla, stejně jako od kdy jezdí vlaky na trati z Vrchlabí do Kunčic nad Labem. A informuje též o tom, že odsud od května 1945 do listopadu 1946 odjelo do Německa téměř 46 000 zdejších obyvatel německého jazyka a národnosti. Své domovy tudy opustila velká část obyvatel Vrchlabí i řady okolních obcí.

Tabule vznikla díky spolupráci Města Vrchlabí (díky za spolupráci především místostarostovi Michalu Vávrovi a starostovi Janu Sobotkovi) a Krkonošského muzea Správy KRNAP ve Vrchlabí (text tabule jsme dávali dohromady s historikem Jiřím Loudou a Správa KRNAP též zajistila překlady). Umístění takové tabulky bylo také jedním z posledních přání, která mi kladla na srdce sestra Hana Jüptnerová († 7. 10. 2019).

Rádi bychom s připomínáním historie pokračovali například připomínkou vrchlabské pobočky německého pracovního koncentračního tábora Gross Rosen či vrchlabských německých antinacistů.

Jakub Kašpar

Comments are closed.