Kázání na rodinných bohoslužbách: Král na oslu jede i za osly. (Mt 21,1-11 a Jer 23,5-8)

Vrchlabí 28. 11. 2021

Michael Pfann

Texty: Introit Ž 24,9 1. čtení Mt 21,1-11, Kázání Jer 23,5-8, 3. čtení Ř 13,11n, pož. Nu 6,24–26

Písně: 273, 264, S 239, 693, S 284

Milé děti, milé sestry a bratři, milí přátelé,

dneska se budeme bavit o králích. Izraelci dlouhé staletí očekávali, že přijde tzv. Mesiáš, to česky přesně znamená „pomazaný“, nebo zjednodušeně král. Izraelci očekávali krále, který bude dobrý a hodně jim pomůže. Různě si představovali, jak bude vypadat. Přečtu teďka, jak si představoval prorok Jeremiáš, že bude vypadat ten král a vůbec, jak to bude vypadat, až přijde. Poslouchejte dobře, protože za chvíli si tady jednoho takového krále vybereme.

Jer 23,5-8

Potřeboval bych teď jednoho dobrovolníka, který bude představovat krále. Pojďme teď společně dát dohromady, co dělá takového krále králem. Začneme tím, jak vypadá král. Jak vypadá? (Hermelín. Korunu. Plášť. Trůn. Čím jezdí? Kde bydlí.) A jací takové králové bývají? (Mocní. Bohatí. Vážení. Spravedliví. Prozíraví. Moudří. Má armádu.) Zkuste si ještě vzpomenout na to, co jsme četli u toho proroka Jeremiáše. Jaký měl být král podle něj? (z Davidova rodu, spravedlivý, dohlíží na právo, přináší spásu – záchranu, bezpečí, je blízko Bohu, přivádí lidi z cizích zemí domů.) Sedí tento popis na toho naše krále? Možná jo, možná ne. U těch lidských králů si člověk nikdy nemůže být úplně jistý.

Řekli jsme si, že Izraelci dlouho očekávali krále. Přišel nakonec?

Dneska je první adventní neděle. Začíná advent. Víte, co to slovo advent znamená? Znamená to příchod. A kdo vlastně přichází? Ježíš. Ano. Hodně lidí, a my taky, uvěřili, že ten král je právě Ježíš Kristus. Kristus totiž znamená totéž co Mesiáš, pomazaný, vlastně král. Když přišel Ježíš, lidé volali, že je to král. Ale jak vypadá ten jeho příchod? Jakub o tom před chvíli četl. Vzpomenete si, jak to vypadalo? … Zase by se mi na to hodil dobrovolník.

Jak vypadal Ježíšův příchod. Na čem přijel? Přijel na oslu. Ježíš se s učedníky blížil k městu, do kterého měl král přijít. Než k němu došli, Ježíš učedníky poslal, aby šli do vedlejší vesnice. Tam že najdou oslici i s malým oslátkem, to mají odvázat a přivést. Nebudou si lidi, kterým osel patřit, že jim ho někdo krade? … Mají případně říct, že je Pán potřebuje. Budou vědět, že je to důležitá situace a půjčí jim ho. Ten Pán, to je Ježíš. Tak učedníci přivedli oslici a oslátko. Osla vyrobili kluci v nábožku a naše holky ho vymalovaly.

Ježíš si na něj sedl a jede do města. Do jakého města? Do Jeruzaléma. Do města pokoje, má tam přivést pokoj.

A jak ten jeho příjezd vypadá. Lidé stojí kolem cesty. (Pojďte sem.) Na zem pokládají svoje oblečení a palmové větve. Proč to dělají? Aby se mu dobře jelo. Jako když v Hollywoodu, nebo v Karlových Varech na filmovém festivalu chodí hvězdy pro rudém koberci. Pro lidi, co Ježíše vítají, je hvězda právě Ježíš. Můžete sem taky dát nějaké své oblečení, aby se Ježíši na oslu dobře jelo a moc to nedrncalo.

Lidé ho s radostí vítají a při tom volají. Volají, že to přichází král, pravnuk dávného krále Davida. Volají a taky zpívají: „Hosana.“ (Zkuste zavolat Hosana.) To znamená: „Prosím, zachraň nás!“ Z čeho chtěli zachránit? S čím potřebovali pomoc? Někteří byli nemocní. Někteří chudí. Někteří si třeba nerozuměli s lidmi. Potřebovali pomoc. A prosili o pomoc Ježíše, tohoto krále na oslu. A on jim pomáhal.  Dokážete si představit, že by nějakýmu slavnýmu a bohatýmu králi někdo říkal, že se mu třeba stýská, ať mu pomůže?

Tak takhle na oslu přijel do Jeruzaléma král. A nevítal ho žádný starosta ani městská honorace a boháči. Ale obyčejní lidi, kteří potřebovali pomoct.

A teď, pojďte srovnat tyhle dva krále. Jak vypadá král Ježíš? Je fajnově oblečený? Je bohatý? Kde bydlí. Vozí se v luxusním kočáře? Nic z toho. Protože nic z toho vůbec není důležité. To dělají králové kvůli sobě. Ježíše je ale králem kvůli druhým lidem. A proto může přijet na úplně obyčejném nijak vznešeném zvířeti, protože jede k obyčejným nijak vznešeným lidem.

Proč je tedy králem? V čem je jako král pro lidi dobrý? Proč tolik jásají, když přijíždí? Umí jim pomoct?

Ježíš je král, kterému nezáleží na slávě, ani na bohatství, ani na moci. Ale záleží mu na lidech i na těch úplně obyčejných. A to je každý z nás, každý jsme pod oblečením nahatý a obyčejný. O takové obyčejné lidi se zajímá. Pomáhá jim. Přišel proto, aby nám lidem pomohl. Ježíš jako král přijel na oslu za lidmi. A můžou být třeba i oslové. Amen

Comments are closed.