Otevřená fara nabídne zkušenosti se syrskou válkou

Ve vrchlabském evangelickém sboru jsme pro vás připravili nový cyklus besed, přednášek, filmových projekcí a dalších setkání, nazvaný Otevřená fara. Už názvem vás k nám chceme hlavně pozvat. Naše fara i náš sbor jsou vám otevřené a my se na vás těšíme. Cyklus Otevřená fara také navazuje na naši Otevřenou farní zahradu, jejíž „hřiště U Piráta“ rádi užíváte řadu let, a kde loni ve spolupráci s vrchlabským Střediskem Světlo Diakonie ČCE vznikla krásná terapeutická zahrada. Už teď vás s radostí zveme na další ročník festivalu Zahrada v sobotu 28. května!

Cyklus Otevřená fara otevřeme v úterý 15. března od 17:30 besedou s českou válečnou reportérkou Markétou Kutilovou o jejích zkušenostech z války v Sýrii i o jejích důsledcích pro nás v Evropě.

Markéta Kutilová už jako studentka projevila svou odvahu jako reportérka webu Ekolist.cz z nejdrsnějších pouličních nepokojů při zasedání Světové banky a Mezinárodního měnového fondu v Praze v roce 2000. Po studiích byla reportérkou Lidových novin. Šest let pracovala na zahraničních misích společnosti Člověk v tísni. V roce 2008 zakládala misi Člověka tísni v DR Kongo, sužované občanskou válkou, zabývala se především projekty pomoci znásilněným ženám a dětem. Jako novinářka pracovala v Kongu, Ugandě, Makedonii, Řecku, Švédsku, Srí Lance, Gambii, Senegalu, Libérii, Kambodži atd.

Posledních šest let dokumentuje válku s Islámským státem a válku v Sýrii, válku v Náhorním Karabachu a další. Spolu s Lenkou Klicperovou podnikly 12 cest do Sýrie, 5 do Iráku, jednu do Libye a tři do Náhorního Karabachu. Na pomoc lidem ze syrského města Kobani založily sbírku a obnovily školu, do níž chodí 295 dětí.

Společně napsaly o válkách na Blízkém Východě a v Náhorním Karabachu několik knih.  Svoje reportáže publikuje zejména v Reportérech ČT, texty v Reflexu a Echu24, spolupracuje ale s řadou českých i zahraničních médií.

Dalším jejím tématem je migrace do Evropy – sleduje pravidelně Balkánskou i Libyjskou migrační trasu. Je spoluautorkou filmu Nezlomené a je spoluautorkou několika reportáží oceněných cenou Czech Press Photo.

V březnu se na Markétu můžete těšit ve Vrchlabí. A v příštích měsících nabídneme další zajímavé hosty a filmy. Těšíme se na vás.

 

Jakub Kašpar, kurátor FS ČCE ve Vrchlabí

Vyšlo v časopise Puls 3/2022

 

S Markétou Kutilovou o Sýrii

Comments are closed.