Už 28 let žijeme ve svobodné zemi

Už 28 let žijeme zase ve svobodné zemi. Je to nejdelší čas svobody a demokracie, kterou naše země zažila. Ve Vrchlabí se o připomínání této radostné a nesamozřejmé pravdy starají skauti z oddílu Svatého Vavřince a hlavním organizátorem připomínacích akcí je Pavel Žalský, skautským jménem Dingo.

Včera měli skauti vpodvečer hru v ulicích, která dětem aspoň trochu zkouší ukázat dění v „revolučním“ roce 1989 a poté nabídli skauti na Náměstí TGM veřejnosti koncert skupiny Goji.

Dnes pokračovala vzpomínka na Sametovou revoluci v Klubu Kotelna na vrchlabské Střelnici promítáním dvou filmů z nabídky projektů Člověka v tísni Jeden svět na školách. Animovaný snímek Normalizační loutka (2013, www.csfd.cz/film/56209-normalizacni-loutka) vypráví o vzpomínkách dnešního čtyřicátníka na dětství, školu a dospívání v normalizačním Československo. Celý rok 1989 pak prochází oživením deníku maturantky Ivany A. film 1989: Z deníku Ivany A. (2014, https://youtu.be/HaVAdf28uDk). A večer jsme uzavřeli besedou s Hanou Jüptnerovou, signatářkou Charty 77 a presbyterkou našeho sboru.

Videomedailonek Hany Jüptnerové na profilu Příběhů bezpráví

Portrét Hany Jüptnerové na stránkách projektu Jeden svět na školách

Jakub Kašpar

Comments are closed.