Sborový dopis k Velikonocům 2019

Buď Bohu všechna chvála, čest a požehnání, že uslyšet jsme mohli zvěst o zmrtvýchvstání.

V úsvitu ještě ztemnělé velikonoční neděle hrob životu je dán, když vyšel z něj náš Pán.

Evangelický zpěvník – dodatek 660, L. Rejchrt

 

 Řekl jim: „Neděste se! Hledáte Ježíše, toho Nazaretského, který byl ukřižován. Byl vzkříšen, není zde. Hle, místo, kam ho položily.  Ale jděte, řekněte učedníkům, zvláště Petrovi: `Jde před vámi do Galileje; tam ho spatříte, jak vám řekl´. Mk 16,6-7

Prázdný hrob nic neříká o vzkříšení, nikoho nemůže přesvědčit. Ženy se jen ještě víc vyděsily. Neslyší andělovo: ´Neděste se!´ a utíkají pryč. Prázdný hrob je jen další a ještě větší zmatek v jejich duši a prázdnota v srdci. Není se co divit, že jsou ženy plné hrůzy, nic už není, jak bývalo a jak by asi mělo být. Statečnost Ježíšových učednic je v koncích. Tudy už cesta dál nevede. Nebály by se tolik, kdyby mrtvého Ježíše našly v hrobě.

Boží jednání nás vede na hranice možností našich představ a myšlení. Tam, kde už nelze dál. Usilovné přemýšlení nikam nevede, rozumem proniknout ke vzkříšení nelze. Ani cit ani srdce si neví rady. Na místě je právě jen bázeň.

Kristovo vzkříšení neumíme zviditelnit, protože vzkříšení je Boží jednání. Na tomto místě přichází on sám. Sám vzkříšená se dává poznat. Stalo se to tenkrát a děje se to i dnes. Jen probuzená víra ví o otevřených dveřích, které člověk zahlédne v bázni nad prázdným hrobem.

Ježíši Kriste, volej nás jménem, lámej chléb, podávej kalich a naplňuj srdce vírou, láskou a nadějí. Marana tha, Pane, přijď!                                                Amen

Daniela Brodská

Přejeme

Šťastné Velikonoce!

 

Celý sborový dopis ke stažení v pdf: sborovy_dopis_Velikonoce2019

Sborový dopis jako obrázek: 🙂

Comments are closed.