Den Romů se slavil poprvé i ve Vrchlabí

Mezinárodní den Romů se slaví už od roku 1990, v Česku pak od roku 2001. A ve Vrchlabí od letoška – oslava se konala v sobotu 6. dubna u nás ve vrchlabském evangelickém sboru v péči lidskoprávního a sociálního spolku Mnoho světů v Jilemnici. A bylo to naprosto skvělé!

Historicky první vrchlabský Mezinárodní den Romů  ve Vrchlabí začal krátce po poledni společným průvodem proti rasismu. Zhruba tři desítky účastnic a účastníků vyrazily od vrchlabského zámku, sídla vedení města, nejprve na Nábřeží Marie Kubátové. Právě tam došlo 15. února 1998 k ostudné události – v ledové vodě řeky Labe tam přišla o život Romka Helena Biháriová. Dodnes není úplně jasné, jestli ji do řeky dvojice mladých neonacistů přímo strčila, nebo jí „jenom“ nedovolila vylézt, ale i přes obětavost redaktorky Českého rozhlasu Elišky Pilařové, která pro ni do řeky skočila, se život paní Biháriové zachránit nepodařilo.

Po pietní zastávce průvod pokračoval až do našeho vrchlabského sboru, kde začala veselejší část Mezinárodního dne Romů. Zahájili jsme ji stylově, perfektní performancí romské hymny Djelem, djelem! v podání Kateřiny Richtrové a Antonína Karáska. Kdybyste si ji chtěli poslechnout, najdete ji na Soundcloudu.

Lingvista Viktor Elšík přednášel o romštině v Česku, jinde v Evropě i ve světě. Nechyběla nabídka nádherných knih z produkce nakladatelství Kher. A z jedné z nich, z knížky Májky a totemy, také četl veřejně její autor, pan Michal Šamko. Mimochodem, koupíte ji i v našem vrchlabskem knihkupectví U Krumlů.

Petr Globočník z Litvínova představil historii i plánu projektu Sousedského domu Libuše na litvínovském sídlišti Janov a pak se modlitebna rozduněla beatboxem trojice janovských kluků. Marně jsem hledal, kde mají schované bicí. Byl to skutečný beatbox.

Akci uzavřela úplně skvělá party – rapová kapela B.D.C. Crew, mimochodem také z litvínovského Janova – tancovalo se i na kazatelně!

Prvním ročníkem Mezinárodního dne Romů u nás ve Vrchlabí jsme úplně nadšení, takže dohoda s Jakubem Ježkem z Mnoha světů v Jilemnici na tom, že příští rok zase – a znovu u nás – byla úplně jasná. Takže si pište do diářů – Mezinárodní den Romů ve Vrchlabí podruhé bude v sobotu 5. dubna 2025!

 

Jakub Kašpar

Foto Antonín Karásek / Mnoho světů v Jilemnici

Comments are closed.