Kdo ke mně přijde, toho nevyženu ven (J 6,37)

Biblickým heslem pro tento rok 2022 je verš 37. z 6. kapitoly Janova evangelia: „Kdo ke mně přijde, toho nevyženu ven“. Tady je k němu novoroční dopis naší Synodní rady.

 

Milé sestry, milí bratři,

biblickým heslem pro letošní rok je Ježíšovo slovo: „Kdo ke mně přijde, toho nevyženu ven.“ (Jan 6,37).

Snad každý z nás někdy zakusil nepřijetí. Mezi vrstevníky, ve třídě, v zaměstnání od kolegů, v cizí zemi. Někteří dokonce ve vlastní rodině. Jak trpké a bolestné může být nepřijetí, odmítnutí, odvržení. S otázkou „Jak budu přijat?“ se lidé přibližují také církevnímu společenství. Práh kostela přitom bývá vysoký a obavy značné.

Náš Pán Ježíš Kristus „do svého vlastního přišel, ale vlastní jeho nepřijali ho.“ (Jan 1,11) Sám vyvrženec, příchozí však přijímá, byť se jejich počáteční pohnutky mohly zdát poněkud přízemní a motivace všelijak pochybná (Jan 6,26). Kristus vítá každého, kdo přichází s hladem a žízní, s touhou po životě. Nechť je nadcházející rok pro nás všechny časem touhy, která nás povede blíže ke Kristu, k naslouchání jeho Slovu. V té důvěře, že jsme přijati, učme se pak od Ježíše odvaze, velkorysosti a lásce, s níž on příchozí přijímá.

S modlitbou za důvěru vůči Bohu i lidem, za otevřenost našich společenství, s požehnáním pro domácí i příchozí, vám jménem synodní rady přejeme dobrý rok.

Pavel Pokorný, synodní senior
Jiří Schneider, synodní kurátor

Comments are closed.