Olympijské hry v gulagu?

Vyvěšujeme symbolicky po dobu konání Zimních olympijských her 2022 v Pekingu tibetskou a ujgurskou vlajku jako výraz solidarity s lidmi pronásledovanými v Číně. Přejeme sportovkyním a sportovcům olympiádu a fandíme jim, ale nechceme zapomínat ani na lidi, kteří v Číně pod vládou komunistického režimu žijí.

Olympiáda v gulagu?

Genocida, koncentrační tábory, znásilnění, nucená sterilizace žen, násilí, odebírání dětí z rodin, pronásledování pro náboženskou nebo etnickou příslušnost. Že to zní jako katalog krutostí druhé světové války na stránkách historické knihy? Ne. Ještě to není historie. Tohle všechno se děje v zemi, která pořádá zimní olympijské hry – v Číně. 

Ilham Tohti, zdroj: Uyghurcongress.orgIlham Tothi. Foto: Uyghurcongress.org

„Vždy jsem tvrdil, že by se člověk neměl bát rozdílů v názorech, ale spíše toho, že nebude mít příležitost ke změně,“ napsal Ilham Tothi, Ujgur. Ujgurů žije podobný počet jako Čechů. V Číně, kde žijí, jsou přitom národnostní menšinou. Stát proti nim využívá všechny výše uvedené praktiky. Více než tři miliony z nich drží čínská vláda v koncentračních táborech. Další sedí ve vězení. Nespáchali jiný zločin, než že se narodili. Tothi, který na násilí a nespravedlnost upozorňoval, je jedním z nich. A Ujguři jsou zase jen jednou ze skupin, kterou čínská vláda pronásleduje. Patří k nim i Tibeťané, Kazaši, také muslimové nebo křesťané a miliony dalších lidí.

Dhöndub WangčhenDhöndub Wangčhen. Foto Senát Parlamentu ČR

K tomu, co se děje v Tibetu, doporučujeme třeba reportáž Reportérů ČT z návštěvy tibetského režiséra a politického vězně Dhönduba Wangčhena na konci ledna v Praze. Setkání s ním se zúčastnil i náš kurátor Jakub Kašpar, celocírkevní farář ČCE pro humanitární aktivity, menšiny a sociálně vyloučené Mikuláš Vymětal nebo emeritní synodní senior Joel Ruml. Podrobnější informace najdete také v analytickém komentáři Jarmily Ptáčkové z projektu Sinopsis. O pětici čínských politických vězňů informuje na svém webu k olympiádě také česká pobočka Amnesty International.

Za olympijskými stadiony zuří násilí a nesvoboda. Příležitost ke změně, o které mluví Ilham Tothi, existuje. Nesmíme se ale dívat stranou!

Michael Pfann, farář sboru
Jakub Kašpar, kurátor a výpomocný kazatel sboru

 

Další zajímavé odkazy:
Čína chce ukázat, že zvládne hry i v pandemii – 7. 2. 2022 – rozhovor se sinologem Martinem Hálou (Respekt)
Čínská olympiáda – 6. 2. 2002 – s nadsázkou, ale velmi trefně glosuje ve svém videu olypijské hry youtuber Kovy
Döndub Wangčhen v galerii Paměti národa (Paměť národa)
Když vytřené pokoje a milí bachaři dýchají olympiádou – 4. 2. 2022 – komentář Marka Švehly  (Respekt)
Olympiáda v Pekingu je jedna velká faleš – 4. 2. 2022 – rozhovor s biskupem ŘKC Václavem Malým (ČRo Dvojka)

Comments are closed.