Kázání: O oslech a lidech (Nu 22-24)

Vrchlabí 29. 10. 2029

Michael Pfann

Texty: Introit Ž 19,13-15, 1. čtení Nu 22,1-12, kázání Nu 22-24, 3. čtení Ř 12,21, pož. Nu 6, 24-26

Písně: S: 216. 284, 398, 260, 344

Milé děti,

Můžou zvířata mluvit? A může skrz zvířata mluvit pán Bůh?

byl jednou jeden král. A ten král se hrozně bál. Koho se bál? … Bál se Izraelců. Kdo to byl? … To byli Boži lidi. Lidi, o které se pán Bůh staral. Vyvedl je z otroctví v Egyptě a oni byli na cestě domů, do země, kterou pro ně připravil pán Bůh. Šli pouští a šli hrozně dlouho. Teď už byli skoro doma. Jenže museli přejít přes zemi, která se jmenovala Moáb. A v té zemi vládl král a ten se co? Ten se hrozně bál. A koho se bál? Těch Izraelců. A víte, jak se ten král jmenoval? Jmenoval se Balák.

 

Balák se bál Izraelců. Byl to strašpytel. Bál se je nechat projít svojí zemí. Ale co by mu tam si mohli udělat? Lidi se prostě občas bojí cizích lidí. Tohle byla ale prostě jen skupina lidí, která se ze zajetí chtěla dostat domů. Stejně se jich král i jeho lidi báli. Jak to vyřešil? Co udělal?

*

Král si na pomoc zavolal věštce, nebo proroka, takového skoro kouzelníka. Jmenoval se Bileám. Co ten Bileám uměl? Jakou si myslíte, že měl superschopnost? Když Bileám něco řekl, tak se to stalo. Když řekl, že se někomu má stát něco špatnýho, tak se mu to stalo. Když řekl, že se někomu má stát něco dobrýho, tak se to taky stalo. Víte, jak se řekne to první – přát někomu něco zlýho? Proklít. Třeba do roka a do dne umřeš. Nebo narostou ti chlupy na zubech. Žer slimáky. To je kletba. Lidem se pak daří špatně. Řekl vám někdy někdo něco špatnýho? Co třeba? Jak jste se cítili? Má to sílu, když se něco řekne.

 

Ale taky sílu, když se řekne něco dobrýho. Stalo se vám, že o vás někdo řekl něco pěknýho. Nebo, že vás pochválil? Jak jste se cítili. Přát někomu něco dobrýho, někdy se tomu říká požehnání.

 

No jo, jenže Balák, nebyl dobrý král. Byl to moc velký strašpytel.

Zavolal si Bileáma, aby řekl něco Izraelcům. Něco dobrýho, nebo špatnýho? Něco špatnýho. Aby je proklel.

*

Za Bileámem přišli poslové od Baláka. Přinesli mu spoustu peněz a řekli: „Tyhle peníze ti dáme, když půjdeš s náma a prokleješ Izraelce.“ A co myslíte, poslechl ho Bileám? Šel proklít Izraelce?

Bileám řekl, nechte mě se na to vyspat, musím to probrat s pánem Bohem, s Hospodinem. „Co po tobě chtěli ptal se pán Bůh Bileáma.“ On říká: „Chtějí, abych za tyhle prachy proklel Izraelce.“ „To přeci nemůžeš,“ říká Hospodin. „To jsou moji lidi, jdou domů. To nejde.“

 

Bileám se probudí a říká těm poslům. „Nemůžu jít.“

Oni to vyřídí králi. A ten říká. „Pche, on s váma smlouvá. Chce, abyste mu víc zaplatili. Tady máte ještě peníze. Dejte mu víc.

 

Bileámovi se ty peníze líbí. Říká, že ani za plný palác peněz to nejde. Ale ještě jednou si na to zdřímne. Pán Bůh se ho zas ptá, co po něm chtěli. A on říká, „nabízí mi ještě víc peněz, abych šel. Tak teď nevím.“ Hospodin mu řekne. „Dobře jdi. Vyhov králi Balákovi. Ale budeš říkat jen to, co chci já. Jen takový slova, který ti já řeknu, budeš říkat.“

 

A tak se Bileám probudil. Shrábnul peníze. Řekl Balákovým poslům. „Půjdu s váma.“ A teď to začne být zajímavý!

*

Jaký myslíte, že Bileám používal dopravní prostředek? Jezdil na oslu. A osel to je zvíře svéhlavé a tvrdohlavé. Sednul na oslici a vyrazil. Ale za chvíli se ta jeho oslice zastavila a celá se klepala. Nechtěl jít dál. Jakoby jí něco stálo v cestě. A opravdu před oslicí stál Boží posel. Anděl s mečem v ruce. Oslice ho viděla, a proto nechtěla jít dál. Bileám ale anděla neviděl, tak vzal svojí hůl a začal do oslice mlátit. To se dělá? … Oslice utíkala do polí. On ji dohnal, zmlátil ji a přivedl zpátky na cestu.

 

Za chvíli si to opakovalo. Před oslicí zase stál anděl s mečem v ruce. Jenže to už byli v úzké uličce, nedalo se nikam uhnout. A tak se nelepila na zeď a drhla bokem o ní, až Bileámovi odřela nohu. Ten zařval a zase ji zmlátil.

 

Za chvíli byla cesta úplně uzoučká. A uprostřed stál anděl. Oslice si lehla na zem a odmítala jít dál. Bileám ji zase mlátil svojí holí. Tak dlouho, až ta oslice k němu obrátila svoji hlavu. Podívala se na něj a začala mluvit. Oslice!? Mluvit!? „Bileáme, proč mě tak mlátíš. Copak jsem ti já někdy ublížili? Všude jsem tě provázela. Nosila tebe i tvůj náklad. Tak proč mě biješ?“

*

V tu chvíli, jakoby Bileámovi spadly černé brýle z očí. Uviděl to, co viděla oslice. Stál před nimi Boží posel. Anděl s mečem v ruce. To ten bránil oslici v cestě. Bileám padl na zem a poklonil se tomu andělovi.

 

Anděl mu říkal. Proč biješ svoji oslici. To já jsem ji zastavil. Zastavil jsem ji, protože jdeš po špatné cestě. Víš to dobře sám. Bileám sklopil hlavu a říkal: „Máš pravdu. Já jsem měl dostat nabito. Obrátím se a půjdu domů. Ale Boží anděl mu říká, ne: „Půjdeš za Balákem, Ale budeš opravdu říkat jen to, co ti říká Hospodin, Bůh. Ať tě ani nenapadne říkat něco jiného. Třeba protože bys za to dostal víc peněz! Budeš říkat, co ti bude říkat Hospodin.“ Bileám přikyvoval: Ano, ano, budu:

*

Bileám dorazil k Balákovi, ten se zlobil, kde byl tak dlouho. Bileám říkal: „Omlouvám se, pane králi, měl jsem nějaké nepříjemnosti s oslem. Tedy osel měl nepříjemnosti se mnou.“ Už jsem tu. A budu mluvit jen to, co mi vloží do úst Bůh. Balák ho moc neposlouchal a už ho hnal, tak pojď pojď támhle na kopec. Odkud byli vidět Izraelci.

 

Bileám se tam postavil a říkal: „Izraeli ty máš krásné stany, pán Bůh ti žehná, přeje všechno dobré tvému obydlí.“

 

Když to slyšel Balák, hrozně se zlobil. Nesmíš tomu lidu žehnat, říkat mu dobré věci, ale proklít ho, ať se mu stanou zlé věci, ať vypadne.

 

Vylezli na další kopec. Bileám zase zvedl ruce. Poslouchal, co mu Hospodin šeptá do ucha a říkal Izraelcům. Vaše cesta je dobrá, dojdete až domů a jednou se mezi vámi narodí malé dítě a to bude veliký král.“

*

Tak si to představte. Člověk se občas vydá na špatnou cestu. Ale pán Bůh to umí zařídit tak, aby se ten člověk polepšil. Někdy mu k tomu pomůže třeba i oslice. I skrze oslici může mezi lidi přijít požehnání od Pána Boha, aby se jim dařilo dobře. Amen

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.