Markus Meckel v Krkonoších

Vrchlabí, Rudník, Strážné a Špindlerův Mlýn – to byla místa, která v uplynulých dnech navštívil v doprovodu Hany Jüptnerové pan Markus Meckel, německý evangelický teolog, ale také politik – sociální demokrat, poslední ministr zahraničí Německé demokratické republiky před sjednocením Německa a také někdejší poslanec německého Bundestagu.

V Rudníku navštívil Markus Meckel bývalý evangelický kostel či obnovený pomník padlým z Velké války a setkal se s Olgou Hájkovou ze spolku Přátelé Bolkova. Ve Špindlerově Mlýně mimo jiné navštívil pomník nezákonně popravených Němců na Věřině cestě. Ve Strážném se dnes zúčastnil bohoslužeb našeho sboru v tamním evangelickém kostele a setkal se s farářem Tomášem Molnárem a také nájemci Horského domova Herlíkovice Olgou a Benjaminem Klineckými.

Markus Meckel se narodil 18. srpna 1952 v braniborském Münchebergu.V roce 1969 ho z politických důvodů vyhodili ze střední školy. Studoval poté do roku 1971 na Kirchenoberseminar Hermannswerder, církevní škole, která své absolventy opravňovala pouze ke studiu teologie a církevní hudby. Mezi lety 1971 a 1978 pak tedy Meckel studoval teologii v Naumburgu a Berlíně.

Za komunistického režimu v NDR byl Meckel zapojen do aktivvit protikomunistické opozice. V říjnu 1989 pak, spolu s Martinem Gutzeitem, založil Sociálnědemokratickou stranu NDR (SDP). V prvních východoněmeckých svobodných volbách v březnu 1990 byl zvolen do parlamentu a 12. dubna 1990 byl jmenován ministrem zahraničí NDR ve vládě prvního demokratického premiéra východního Německa Lothara de Maizière (CDU). V té době spolupracoval především se svým resortním kolegou ve Spolkové republice Německo Hansem Dietrichem Genscherem na přípravě dohody, kterou byly obě části Německa po 45 letech sjednoceny. Po sjednocení Německa se stal poslancem celoněmeckého Bundestagu.

Jakub Kašpar

Comments are closed.