Ve válce, aneb 25 příběhů ze Sýrie – beseda s Markétou Kutilovou

AKTUALIZACE Z 12. 3. 2020: Na základě vyhlášeného stavu nouze v ČR se akce ruší!

Je prakticky nemožné udělat si z Vrchlabí dobrý obrázek o tom, oč vlastně jde posledních devět let ve válce v Sýrii. Proto vás srdečně zveme na přednášku novinářky Markéty Kutilové „Ve válce, aneb 25 příběhů ze Sýrie“ u nás ve sboru v pátek 20. března od 17:00 a následnou besedu.

Pětiletá Demúr si přeje jediné – aby jí narostly zase nožičky, šlápla na minu. Masúda unesli ozbrojenci Islámského státu, devět měsíců jej krutě mučili. Byl vyměněn za zajatce a nyní žije jako uprchlík v Německu, kde na ulici potkal svého mučitele. Ahmedovi usekli ruku, křesťané, za něž bylo výkupné 1 a půl milionu korun, v Damašku jely ze školy, zabila je raketa, proč malý Ahmed z Aleppa sní o noze, jezídka, která byla sexuální otrokyní, Amina položila dítě do kolébky a to vybouchlo, Hevi se ve 20 letech stala bojovnicí proti ISIS. Zabili ji. Dům pana Mista byl totálně zničen během bojů jeho syn  padnul při obraně města. Pan misto cihlu po cihle postavil svůj dům a  dělá otce synovým dětem. Ahmed bojoval proti režimu B. Asada, pak jej oslovila Al Kájda a nabídla mu víc peněz a tak se stal džihádistou. Sonja z Benátek odjela do Islámského státu, aby se tam provdala. Teď žije v detenci s dvěma dětma a chce domů. Kimberly odletěla z Kanady do Sýrie budovat chálífát, stejně jako Lina,  prodavačka z německého Kauflandu. Neroda utekl ze Sýrie do Česka, jeho dům zabralo Turecko, Mohameda mučili v asadocvcských věznicích, českého lékaře zabil Islámský stát….

Válka v Sýrii trvá už devátým rokem. Dávno není válkou Syřanů. O území, zdroje a moc zde válčí několik světových a regionálních mocností: Rusko, USA, Turecko, Írán, Saudská arábie a Katar a další. Proč je toto území tak důležitě a o jde ve válce, která začala jako boj za svobodu?Jak se v jeijich vlastí zemi žije obyčejným lidem? Na to a mnohé odpoví reportérka Markéta Kutilová, která do Sýrie jezdí s Lenkou Klicperovou už od roku 2015.

 

Markéta Kutilová

Novinářka. Začínala v roce 2012 jako redaktorka Lidových novin. Jako novinářka pracovala v různých afrických i asijských zemích. Zakládala misi Člověka tísni v DR Kongo. Posledních 6 let dokumentuje válku s IS a válku v Sýrii. Spolu s Lenkou Klicperovou podnikly 11 cest do Sýrie a 5 do Iráku. Napsaly tři knihy – Islámskému státu na dostřel I a II a Ve válce. Svoje reportáže publikuje zejména v pořadu Reportéři ČT, v časopise Reflex a Alarm. Spolupracuje ale s mnoha českými médii. Dalším jejím tématem je migrace do Evropy – sleduje pravidelně balkánskou i libyjskou migrační trasu. Je spoluautorkou několika reportáží oceněných cenou Czech Press Photo.

Comments are closed.