Adventní JaKoLeV: Adventní dopis podkrkonošských evangelíků

Nabízíme vám adventní dopis podkrkonošských evangelíků z Jilemnice, Křížlic a Vrchlabí. V pdf ke stažení tady: vanocnijakolev

 

„Znáte přece štědrost našeho Pána Ježíše Krista: byl bohatý, ale pro vás se stal chudým, abyste vy jeho chudobou zbohatli.“ (2. Korintským 8,9)

Sestry a bratři, přátelé v Kristu,

jsme opět v adventu. Někomu se do něj již podařilo vstoupit, někomu to trvá déle. Někdy je těžké přenastavit svoji mysl i srdce do toho “vánočního vnímání”. Nejde to na povel s rozbřeskem první adventní neděle.

Advent a Vánoce jsou obdobím, kdy máme vnímat radostnou zvěst, že se kvůli lidem děje něco velkého. Kvůli lidem Bohu stálo zato zchudnout, ochudit se, aby křehcí a mnohdy nedobří lidé byli obohaceni. Fascinující událost. Jaký to Bůh, jaký to Spasitel…?

Bůh Syn sestoupil do rozbitosti dobře a krásně stvořeného světa, odložil Božská privilegia, lidské tělo vzal za své a narodil se do mizerných poměrů a do nestandardní rodiny.

Toto dítě, které, jak věříme, zachraňuje svět, bude jednou viset v Jeruzalémě na kříži. Za naše hříchy. Narodil se, aby za nás zemřel. Jaký to Bůh, jaký to Spasitel…?

Do tohoto uvažování, do tohoto vnímání jsme zváni. Křesťané celého světa, i my v tom našem podkrkonošském koutu, slavíme spolu s Josefem a Marií velkou a radostnou událost. A nic by nám ji nemělo kazit. Neměli bychom si tyto duchovní (!) svátky nechat kazit častou povrchností dnešních vánoc konzumu, ale vánoční evangelium by nemělo zastřít ani vědomí válek a nepokojů v naší blízkosti (jakkoliv to zní strašně). I do těch největších utrpení člověka totiž Bůh sestupuje i v nich chce s člověkem být i v nich chce podpírat a dávat naději, odpuštění a milost. I do takto hrozných situací se Bůh narodil. Jaký to Bůh, jaký to Spasitel…?

Apoštol Pavel často začínal své dopisy tím, že Bohu děkoval za adresáty dopisu. Třeba v listu Tesalonickým: „Stále vzdáváme díky Bohu za vás za všecky a ustavičně na vás pamatujeme ve svých modlitbách; před Bohem a Otcem naším si připomínáme vaši činnou víru, usilovnou lásku a vytrvalou naději v našeho Pána Ježíše Krista.“ (1 Tes 1,2). Já bych v tom chtěl letos Pavla napodobit. Děkuji za vás, za vaše dílo pro evangelium. A prosím vás – modlete se i vy jedni za druhé. Protože i když jsou Vánoce svátky radosti a vděčnosti, pro někoho mohou být těžkým obdobím. Modlete se, prosím, za naše sbory, za naše společenství, za naše působení v okolním světě mimo církev. Modlete se za ty, kteří jsou sami, kteří mají problémy ve vztazích, kteří mají strach. A půjde-li to, nechme také své modlitby projít i našima rukama – jak pravil jeden rabín: “to, za co se dnes modlíme, se zítra často stane tím, co vykonáme…”.

Bratři a sestry, jaký to Bůh, jaký to Spasitel…? Ptejme se po něm, objevujme ho, radujme se s ním a v něm a prožijme svátky Božího soucitu se světem v opravdové, upřímné a pokorné radosti. Pán ať je v tento čas s vámi se všemi.

Jakub Hála, Michael Pfann a Jiří Weinfurter – vaši faráři

 

Adventní bohoslužby a akce ve Vrchlabí:
1. adventní 3. prosince – 9:00 Vrchlabí (s večeří Páně)
2. adventní 10. prosince – 9:00 Vrchlabí
– od 16:00 adventní koncert Collegium Camerale
3. adventní 17. prosince – 9:00 Vrchlabí
– od 14:00 Vánoční besídka školy Diakonie
4. adventní Štědrý den 24. prosince – bohoslužby s Vánoční hrou – 10:00 Vrchlabí
– Štědrovečerní bohoslužby – 22:00 Strážné
Boží hod vánoční 25. prosince – 9:00 Vrchlabí (s večeří Páně)
Silvestr 31. prosince – 9:00 Vrchlabí

Adventní bohoslužby a akce v Jilemnici:
1. adventní 3. prosince – 8:30 Valteřice, 10:00 Jilemnice (s večeří Páně)
sobota 9. prosince – adventní recitál Slávka Klecandra, od 18:00 na faře
2. adventní 10. prosince – 8:30 Valteřice, 10:00 Jilemnice
3. adventní 17. prosince – 10:00 Jilemnice s vánoční divadelní hrou dětí (nejsou bohoslužby ve Valteřicích)
4. adventní Štědrý den 24. prosince – 13:00 Valteřice s vánoční divadelní hrou dětí (nejsou bohoslužby v Jilemnici)
Boží hod vánoční 25. prosince – 8:30 Valteřice, 10:00 Jilemnice (s večeří Páně)
Silvestr 31. prosince – 8:30 Valteřice, 10:00 Jilemnice
Nový rok 1. ledna 2024 – 8:30 Valteřice, 10:00 Jilemnice (s večeří Páně)

Adventní bohoslužby a akce v Křížlicích:
1. adventní 3. prosince – bohoslužby od 9:00
2. adventní 10. prosince – bohoslužby od 9:00
3. adventní 17. prosince – bohoslužby od 9:00
4. adventní Štědrý den 24. prosince – bohoslužby s vánoční hrou od 15:00
Boží hod vánoční 25. prosince – bohoslužby s vysluhováním svaté večeře Páně
Silvestr 31. prosince – bohoslužby od 15:00, od 16:00 koncert
Nový rok 1. ledna 2024 – bohoslužby od 9:00, s vysluhováním svaté večeře Páně

Comments are closed.